Vali Güzeloğlu: Kamu ve Özel Sektör Olarak Amacımız Bölgemizin Kalkınmasını Sağlamak
Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu şunları söyledi: “Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı birleştiren ajansımızın kuruluşunun onuncu yılındayız. Ajansımız, kurumsallaşmasını tamamlamış, başta toplumsal projeler olmak üzere özellikle bölgesinin kalkınmasına önemli katkı sağlayan öncü bir ajans olarak öne çıkmaktadır. Bu kapsamda ajansın bugüne gelmesinde emeği, gayreti ve hizmeti olan herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz.
Bugün Türkiye, yaşanan tüm küresel ve bölgesel risklere karşı istikrarlı ve inançlı bir şekilde büyümesini sürdüren ve konjonktürel riskleri minimize ederek kararlı bir şekilde kalkınmasını, sosyal ve toplumsal gelişmesini her noktada hissettiren bir ülkedir. Bu bölgeye, bu bölge insanının gelişmesine, geleceğine net olarak ihanet içinde olan terör örgütlerinin ve işbirlikçilerinin Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bertaraf edilmesi ile bugün gündem artık kalkınma ve gelişmedir. Bu bölgenin güzel insanları, her yönden kalkınmayı, gelişmeyi istemekte, beklemekte ve şüphesiz hak etmektedir. Bizim kamu, yerel, sivil ve özel temsilciler olarak amacımız da, çabamız da tam olarak budur.
Bu özel ve güzel ilimizi, çok güçlü kılacak gelişmelere şahit oluyoruz. Diyarbakır'da Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin 1. etabı yaklaşık 4 katı talep aldı. Bugün hangi alanda bir yatırım altyapısını sunarsanız sunun, korkunç bir pozitif taleple karşılaşıyorsunuz. Bu bölgenin her bir kentine ve Türkiye’ye güvendir. Havaalanı yolcu hareketliliğinden, lojistik altyapısının gelişmesine, otellerdeki rezervasyon oranının yüksekliğinden, yatırım talepleri ve tahsislerin bu kadar yüksek gelmesine kadar bütün veriler buna işaret etmektedir. İnanıyorum ki biz, bize düşeni yaparsak ve bu gelişmeleri doğru okursak gelecek her gün beklentilerimiz doğrultusunda büyük kazanımlar sağlayacak ve taşıyacaktır. Bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi altında önemli bir toplantının çıktısını değerlendireceğiz. Bu toplantıyı ülke olarak Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda gerçekleştirdiğimiz atılımı destekleyecek önemli bir toplantı olarak değerlendiriyorum. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantılarda sizler 11 ana başlıkta yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinizi ilettiniz. Çok verimli geçen bu toplantılar sonucu ortaya çıkan sonuçları değerlendirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu toplantı sonrası ortaya çıkacak raporun politika oluşturulması noktasında bir altlık teşkil edeceğini umuyorum. Raporun sonuçları Bakanlık düzeyinde değerlendirilecek ve bu sorunların çözümü noktasında aksiyon alınacaktır. Bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçen siz değerli paydaşlarımıza teşekkür ederim.”
Vali Erin: Şanlıurfa’da Arsa Taleplerine Yetişemiyoruz
Toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise şunları belirtti: “Kalkınma Ajansımız, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da çok önemli projelerin hayata geçmesine öncülük etmektedir. Geçen yıl toplamda 30 Milyon TL’lik bir kaynakla 4 ayrı mali destek programını uygulamaya başladık. Tüm olumsuzluklara rağmen projelerin sözleşmelerini imzaladık. Şanlıurfa sahip olduğu tarım ve sanayi potansiyeli sayesinde her geçen gün büyümekte. Organize sanayi bölgelerine yoğun bir talep var. Tarıma dayalı sanayinin ülkemizde önemli bir ayağını oluşturmaya aday Yeni Gıda İhtisas OSB’de parsel tahsislerine yatırımcıların çok yoğun bir ilgisi var. Özellikle şehir dışından gelen önemli yatırımcıların yatırımları, bizim geleceğimize güvenle bakmamıza katkı sağlıyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği İstişare toplantısı başladığımız ve sürdüğümüz çalışmalarda yaşanan tıkanıklıkları giderme adına önemli bir fırsattır. Bölgemiz ve ülkemizin kalkınması adına son derece önemli olan bu çalışma yatırımın önündeki engellerin kaldırılması ve milli teknoloji ve güçlü sanayinin tesis edilmesine önemli katkıları olacaktır.”
Maral: Hazırladığımız Raporlar Yatırım Ortamının İyileştirilmesine Katkı Sağlayacak
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise şunları söyledi: “2019-2021 yıllarını kapsayan “Yeni Ekonomi Programı” ile kısa vadede finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi, ekonomide dengelenmenin ve bütçe disiplininin sağlanması, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşıma yönelik ekonomik değişimin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi amacıyla yerel ve merkezi düzey arasında bilgi ve görüş alışverişinin sürekli biçimde sağlanması gerekliliğinden hareketle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda 21-22 Kasım 2018 tarihleri arasında Diyarbakır ve Şanlıurfa’da kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Milli Teknoloji, Güçlü̈ Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu toplantılar gerçekleştirdik. Toplantılarda tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerilerini taslak bir rapora dönüştürdük. Bu gün bu rapora ilişkin bulguları tartışıp rapora son halini vermiş olacağız. Bu raporda belirtilen sorunların çözümü adına bundan sonraki süreçte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Toplantıda ayrıca Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığının Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’den Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na devrine ilişkin tören düzenlendi. Karacadağ Kalkınma Ajansı dönem başkanlığını Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na devreden Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Vali Güzeloğlu’nun dönem başkanlığının oldukça faydalı olacağına inandığını söyledi. Bir yıl süreyle sürdüreceği Ajansımız Yönetim Kurulu Başkanlığını devralan Vali Güzeloğlu, birlik, beraberlik ve karşılıklı istişareye önem veren bir anlayışla ajans faaliyetlerini sürdüreceklerini, amaçlarının ajansın hizmet bölgesine en iyi faydayı sağlamak olacağını dile getirdi.