İmza töreninde konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi Projesi’ni, Ajansın 7.5 Milyon TL desteği, odamızın 1.2 Milyon ‘TL’lik katkısıyla toplam 8.7 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçireceğiz. Proje kapsamında yeni hizmet binamız bünyesinde 3 bin metrekarelik alanda girişimcilere düzenli olarak hizmet verecek bir merkez kuruyoruz. Merkez bünyesinde eğitim salonları, girişimci adaylarının projelerini geliştirebilecekleri açık ofisler ve atölyeler yer alacak. Bu merkez her yıl ortalama 1000 girişimci adayına eğitim, danışmanlık ve mentörlük hizmetleri, 200 yenilikçi girişimci adayına açık ofis, atölye alanı ve teknik danışmanlık hizmeti sunacak. Bu proje ile başta kadınlar ve gençler olmak üzere kendi işini kurmak isteyenleri, iş kurma kararından işletme kuruluşuna kadar takip ederek yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde girişimcileri ilde yatırım potansiyeli bulunan alanlarda iş kurmaya yönlendirmeyi, girişimcilik eğitimleri dışında iş kurma sürecinde ihtiyaç duydukları danışmanlık ve mentörlük desteğini de sağlayarak daha sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını hedefliyoruz. Ayrıca merkezin en önemli çalışmalarından biri yenilikçi girişimcilere sunacağı hizmetler olacak. Yeni bir ürün, hizmet geliştiren, inovasyon yapan girişimci adaylarının bu fikirlerini geliştirebilecekleri ofis ve atölye alanları ve teknik danışmanlık desteği sunuyoruz. Burada temel amacımız yenilikçi iş fikirlerinin olgunlaşmasına destek sunmak. Merkez bünyesinde iş fikirlerini geliştiren girişimci adaylarını yatırımcılar ile bir araya getirmeyi ve uygulanabilir projelerde yatırımların geliştirilmesini hedefliyoruz. Bunun için merkez bünyesinde her yıl proje yarışmaları, yatırımcı buluşmalarının da organize edilmesi sağlanacak.
Diğer projemiz ise Sanayi Mektebi Tasarım ve Eğitim Merkezi Projesi. Bu projenin toplam değeri 4.4 Milyon TL, ajansın sunduğu katkı 4 Milyon TL, Odamızın katkısı 400 Bin TL olacak. Sanayi Mektebi Tasarım ve Eğitim Merkezi’ni Odamızın mevcut hizmet binası karşısında bulunan 2. derece tescilli tarihi yapıda TOBB ETÜ iş birliğinde kuruyoruz. Bu merkez bünyesinde de işletmelerimiz, farklı üretim ve hizmet alanlarında çalışanlar, kendini geliştirmek isteyen kişiler, gençler vb. farklı gruplara yönelik düzenli eğitim programları uygulamayı hedefliyoruz. Merkez bünyesinde inşaat, tekstil, mobilya, mermer, reklam tasarım, idari hizmetler vb. farklı alanlarda kullanılan yazılımlar ve tasarım programlarında eğitim programları düzenlenecek. Ayrıca TOBB ETÜ ortaklığında kurulacak Sürekli Eğitim Merkezi’nde kentte ihtiyaç duyulan her alanda nitelikli eğitim programlarının geliştirilmesi sağlanacak. Buradaki temel amacımız işletmelerimizin, farklı çalışma alanlarının gelişimi için ihtiyaç duyduğumuz nitelikli eğitim programlarını uygulamak ve ilin insan kaynağı altyapısını güçlendirmek. Merkez bünyesinde her yıl ortalama 1.000 kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor. Merkezden yararlanacakların minimum %40’ının da kadın olmasını hedefliyoruz. Merkez bünyesinde mesleki yeterlilik ve belgelendirme hizmetleri için de bir iletişim noktası kurulacak. İşletmelerin ve çalışanların sertifikalandırma taleplerinin alınacağı, eğitim ve sınavların organize edileceği bir iletişim noktası olarak hizmet verilecek.
Maral: Projeler Sayesinde Girişimcilik Ekosistemi Gelişecek
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise şunları söyledi: “Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen bu iki projemiz ilimizde girişimcilik ekosisteminin gelişmesine çok önemli katkılar sunacak. Yoğun bir hazırlık aşamasından sonra projeler destek almaya hak kazandı. Etki alanı ve bütçeleri itibariyle projelerden önemli çıktılar elde edilmesi hedeflenmektedir. Bir yandan girişimci yetiştirme ve bu girişimcilerin iş fikirlerini ticarileşme gibi çalışmalar yürütülürken öte yandan iş dünyasının ihtiyaç duyduğu beyaz yakalı teminine yönelik faaliyetler yürütülecektir. Bu çalışmalara ilave olarak yakında hayata geçecek melek yatırım ağı için de ciddi bir altlık oluşturulmuş olacaktır. Tüm bu çalışmalar katma değer artışına doğrudan katkı sunacak olan Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin de gelişmesini sağlayacaktır. Bu projeler için Diyarbakır’da kamu, iş dünyası ve STK temsilcilerinden oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu. Danışma kurulu belli periyotlarla bir araya gelerek projelerin ilerleme durumunu değerlendirip önerilerde bulunacaktır. “