Dicle Teknokent Yönetimi Yenilendi
2020 yılı ilk aylık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Güzeloğlu, önceki toplantıdan bu yana en önemli gelişmenin Dicle Teknokent’in yönetiminin yeniden belirlenmesi olduğunu ifade etti. Güzeloğlu şunları söyledi: “Teknokentler üniversite–şehir iş birliğini temelinde firma ve kuruluşların bir araya geldiği katma değer ve ihracata odaklı üretime altyapı hazırlayan özellikle bilişim ve yazılım alanında öncü sektörlerle buluşan merkezlerdir. Teknokentler aynı zamanda marka, patent ve yenilikçiliğin de merkezidir. Bilimin ticarileştiği, ticari ürüne dönüştüğü ve kent ve ülke ekonomisinin gelişimine katkı sunan merkezlerdir. Üniversitemiz bünyesindeki Dicle Teknokentimizde kuruluşundan bugüne çok etkin olmayan ve istediğimiz ölçüde kentin gelişmesine katkı ne yazık ki sağlayamayan yapıyı İl Yenilik Platformunun önerileri doğrultusunda tamamen değiştirmiş bulunuyoruz. Teknokente yüzde 61 ile Dicle Üniversitesi, yüzde 20 ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yüzde 8 ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, yüzde 5 ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 3 ile Diyarbakır Ticaret Borsası ve yüzde 2 ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve %1 ile özel sektör temsilcisi Dimer Mermer A.Ş. ortak oldu.”
İl Yenilik Platformu’nun önemli çalışmalarından birinin de kentte henüz kurulamamış Ar-Ge ve Tasarım Merkezilerinin kurulması ve sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Bildiğiniz gibi özel sektörün önemli oranda destek aldığı ve yeni dönemde, yenilik temelinde hem kendi üretimlerini hem de uluslararası rekabet ilişkilerini çok güçlendirecek Ar-Ge ve tasarım merkezleri hükümetimizin de önem verdiği öncelikli olarak desteklediği konular arasındadır. Bu noktada İl Yenilik Platformumuzun paydaşları olarak özellikle Organize Sanayi Bölgemizle iş birliğine giderek üretim yapan ve sanayi alanında öne çıkan işletmelerimizin Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmaları yönünde bilgilendirme çalışmalarına başladık. Diyarbakır’da henüz sahip olmamamıza rağmen; 2020 yılı içerisinde buradan paylaşıyorum, 2020 yılı sonuna kadar 10 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi hedefini de Diyarbakır için koymuş bulunuyoruz. İnşallah 2020 takviminin sonuna kadar Diyarbakır’da bu anlamda özellikle bizim çok önemsediğimiz 10 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezinin kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda üç özel sektör işletmemiz başvuru süreçlerini başlattı Kısa zamanda bunların ve devam eden süreçte uygun altyapısı ve ölçek ekonomisine göre kurulması gereken işletmelerimizde inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde bölgemizde açık ara en fazla araştırma geliştirme ve tasarım merkezine sahip il olacağız inşallah. Bildiğiniz gibi bu merkezlere sahip işletmelere vergi indirimi, tasarım harcamalarının tamamı, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi istisnası ve gümrük vergisi istisnası vb birçok avantaj sağlanmaktadır. 2020 sonuna kadar kurulacak Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri il ekonomisinin ve üretimin yenilik temelinde değişmesine öncülük edecektir” şeklinde konuştu.
Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi Bünyesinde Patent ve Marka Temsilciliği Açıldı
İl Yenilik Platformu’nun yaptığı çalışmalar neticesinde Ajansımız Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi bünyesinde Türk Marka ve Patent Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi açıldığını belirten Güzeloğlu, konuyla ile ilgili şunları söyledi: “İl Yenilik Platformumuzun ilimize kazandırdığı bu gelişmenin özellikle gelecek perspektifte patent ve marka tescili konusunda Diyarbakır’a önemli bir ivme katacağını bu noktadan faydalı model ve patent geliştirme, araştırma ve tesciline dönük süreci hızlandırıcı çok önemli bir katkı sağlayacağına da eminiz. Burada 2020 için bir başka hedefi de paylaşmak istiyorum. Diyarbakır İl yenilik Platformunun 2020 hedefleri arasında patent ve marka tescilinde Türkiye’de Diyarbakır’ın her iki başlıkta da yüzde bir oranında bir aşamaya gelmesi ve Türkiye’de hem patent başvuru sayısında hem de faydalı model başvurusunda yüzde bire ulaşmasıdır. Şu an itibariyle patent başvuru sayısında yüzde 0.2, faydalı model başvuru sayısında ise yüzde 0.5 civarındayız. Yıl sonuna kadar inşallah bu oranı yüzde 1’e taşıyacağız. Tüm kurum kuruluşlarımızın iş birliği ve karşılıklı çalışmasıyla bu hedefe ulaşacağız inşallah.”
Platform Her Ay İl Ekonomik ve Sosyal Gelişmelerini Görüşecek
Güzeloğlu, “İl Yenilik Platformu’nun aylık değerlendirme toplantılarında şubat ayından itibaren her aylık toplantımızda ilin ekonomik ve sosyal gelişmelerini, temel faaliyetlerini, ihracat, işsizlik, esnaf düzeyindeki veriler, bununla ilgili diğer Türk İstatistik Kurumu verileri olmak üzere bir bütün olarak aylık değerlendirmeyi gerçekleştireceğiz. Buna üniversitelerimizin Ar-Ge çalışmaları, kentte gerçekleşen önemli yatırım ve girişim hamleleri gibi tüm başlıklar girecek. Bu değerlendirmelerde ilin rekabetçiliğini, rekabet endeksindeki göstergelerini ve bununla ilgili tüm parametrelerini ele alacağız. İllerin kalkınma ve gelişmesinde öne çıkan şüphesiz bütün sektörlerin gösterge bazında izlenmesini sağlamış olacağız. Bir bütün olarak 2020’de kurumlar olarak Diyarbakır’ın rekabetçiliğini arttıran ve çoğaltan, Diyarbakır ekonomisinin sürdürülebilir ve istikrarlı bir kalkınmaya ve gelişmeye odaklanmasını sağlayan özellikle ihracatı ve katma değeri yüksek ürünlere dönük bir üretimde yoğunlaşan bir sürece konu edilmesine çabalıyoruz. İnşallah 2020’de tüm bu alanlarda İl Yenilik Platformu başlığında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda bu hedefe ulaşacağız diye düşünmekteyiz. Bugünkü gelişmeler ve ortaya çıkan veriler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor, elde ettiğimiz sonuçlar çok kısa bir zamanda önemli kazanımlar elde ettiğimizi gösteriyor. Ben bütün paydaşlarımıza sürece katkı koyan bütün kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitelerimiz, odalarımız olsun, Karacadağ Kalkınma Ajansımız, KOSGEB’imiz ve burada olmayan tüm kamu kurumlarımıza ve emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.