Ziyarette Ajansımız Genel Sekreteri Dr. İlhan KARAKOYUN, Ajansın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Genel Sekreterimiz, 20 Ağustos 2009 tarihinde Genel Sekreter olarak göreve başladığını; Ajansın kuruluş çalışmalarının 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını; Ajans Hizmet Binasının 5 Aralık 2009 tarihinde ve Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi’nin de 7 Mart 2010 tarihinde açıldığını; 2010 yılı Ön Bölgesel Gelişme Planı hazırlama çalışmalarının Şubat 2010 tarihinde tamamlanarak onay için DPT’na gönderildiğini; 2010 yılı Ön Bölgesel Gelişme Planı’nda yer alan temel amaç ve öncelikler çerçevesinde 17 Nisan 2010 tarihinde Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programı adı altında 2 mali destek programı için Teklif Çağrısına çıkıldığını; toplam 470 proje teklifinin Ajansa sunulduğunu; bu proje tekliflerinin 2 ay gibi kısa bir zamanda bağımsız değerlendirmelerinin yapıldığını; Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı çerçevesinde 62 projenin ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programı çerçevesinde ise 20 projenin başarılı olduğunu ve teklif çağrısı sonuçlarını 20 Ağustos 2010’da açıkladıklarını; bundan sonra bu projelerin uygulama ve izleme ve değerlendirmelerinin yapılacağını; 2010 yılı içerisinde başarılı olan 82 projeye toplam 22.900.000,00 TL hibe desteği vereceklerini; proje sahiplerinin de yaklaşık 20.296.426,98 TL eş finansman katkısı sağlayacaklarını; dolayısıyla toplamda yaklaşık 43.196.426,98 TL kaynağın Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yatırıma yönlendirileceğini; ayrıca, Ajansımıza bağlı Diyarbakır ve Şanlıurfa Yatırım Destek Ofislerinin faaliyete geçirildiğini.... ifade etti.
Türkiye’de toplam 26 kalkınma ajansı olduğunu hatırlatan KARAKOYUN, bunların içerisinde bölgesel açıdan potansiyeli en fazla olan Ajansın, Karacadağ Kalkınma Ajansı olduğunu söyledi. Hükümetimizin dış politikada komşu ülkelerle yürüttüğü dostane siyasetin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasında önemli rol oynamaya başlayacağını şimdiden gördüklerini anlatan KARAKOYUN, “bu bağlamda, Ajansımız tarafından hazırlanan Irak Ülke Raporu ve Suriye Ülke Raporu kitapçıklarını yatırımcı ve girişimcilere dağıtıyoruz. Böylece, yatırımcılarımız bu ülkelerin potansiyeli hakkında bilgi sahibi oluyorlar” dedi.
Ajansın kurulmasından kısa süre sonra yatırım yapmak isteyen kuruluşların müracaatlarını sonuçlandırdığına dikkat çeken Sayın Kutbettin ARZU, hükümetin önem verdiği kalkınma ajanslarının bölgede istihdama büyük katkısının olacağını belirtti.
Diyarbakır’a her gelişinde Ajansın faaliyetleri hakkında Genel Sekreter Dr. İlhan KARAKOYUN ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden ARZU, 20 Ağustos 2009 tarihi itibari ile faaliyetlerine hız kazandıran Ajansın kurumsallaşma çalışmalarının kısa zamanda tamamlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Ajans tarafından 2010 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi çerçevesinde; Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ve Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzu’na (DYK) uygun olarak Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programı adı altında 2 mali destek programı için toplamda 82 projeye 22.900.000,00 TL kaynak aktarılacağını anlattı. Bunun bölgede istihdama ciddi katkı sunacağına dikkat çeken ARZU, “bu yatırımlarla sanayi, tarıma dayalı sanayi ile turizm sektörlerinde canlılık yaşanacak. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları şimdiden görüyoruz” diye konuştu.
Milletvekili Sayın Kutbettin ARZU, Genel Sekreterimizi ziyaretinin ardından Ajansımız çalışanlarını da tek tek ziyaret ederek başarı diledi.