Karacadağ Kalkınma Ajansı Seminer Salonu’nda düzenlenen toplantıya Diyarbakır’daki kamu kurum/kuruluşlarının yetkilileri, iş dünyası ile sivil toplum kuruşlarının temsilcileri katıldı. Daha önceki yıllarda uygulanan 17 projenin son durumlarının değerlendirildiği toplantıda, aynı zamanda, önümüzdeki üç yılın yol haritasının belirlenmesi için hazırlıklar masaya yatırıldı. Diyarbakır ekonomisinin öncü sektörleri ile önümüzdeki dönemde gelişme potansiyeline sahip alanlara ilişkin sunumların yapıldığı toplantıda, iş dünyasının beklentileri ve görüşleri paylaşıldı.
Yaklaşık bir aylık süre içerisinde DPT temsilcilerinin de katılımıyla yapılacak benzer toplantılar sonucunda, Diyarbakır’ın cazibe merkezi olmasına katkı sağlayabilecek projelerin belirlenmesi ve hazırlanacak program belgesinin Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu’na sunulması hedefleniyor.
Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, program kapsamında yeni dönemde yaklaşık 60 milyon TL kaynağın Diyarbakır’a tahsis edilmesinin öngörüldüğünü ve bu kaynağı, Diyarbakır’ın cazibe merkezi olmasını sağlayacak önemli projelere yönlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Vali Toprak, “Bu projeleri ilimizdeki tüm kamu, iş dünya ve sivil toplumlar kuruluşları ile birlikte katılımcı bir yaklaşımla belirlemeyi amaçlıyoruz’’ dedi.
Bilindiği gibi, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgelerinde gelişme potansiyeli olan 12 ilde uygulanması planlanıyor. 2008 yılında pilot uygulama olarak Diyarbakır’da başlatılan programın kapsamına bu yılın başında Şanlıurfa, Van ve Erzurum illeri dâhil edildi. Cazibe merkezi olarak belirlenen ve daha sonra kapsama alınacak diğer iller şunlardır: Konya, Kayseri, Sivas, Elazığ, Malatya, Gaziantep, Samsun ve Trabzon.
Cazibe merkezleri iç göçe set çekecek
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile görece az gelişmiş bölgelerde, büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek kent merkezlerine sağlanan stratejik destekler sayesinde, mevcut illerin kalkınması amaçlanılıyor. Belirli zaman dilimlerinde hayata geçirilen cazibe merkezi projeleri bir yandan il merkezlerinin gelişmesini sağlarken, bu illerin çevrelerinin ekonomisine katkı sağlıyor. Sonuç olarak projeler, az gelişmiş bölgelerden, büyük kentlere yönelik iç göçün kendi bölgesi içinde kalmasına olanak tanıyor.