Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk alanında bulunan Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın başta güneş enerjisi ve teknopark uygulamaları olmak üzere, eski medeniyetlere ait şehirlerin ve yapıların dünya turizminin hizmetine sunulması konularında İtalya’daki deneyimlerden faydalanması bekleniliyor.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yönetim kurulu üyeleri Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Galip Ensarioğlu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Şanlıurfa İl Genel Meclisi Başkanı M. Uğur Beyazgül, Genel Sekreter Dr. İlhan Karakoyun ile ajans uzmanları İtalya’da 4 günlük çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Ziyareti değerlendiren Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Avrupa ülkelerinin bölgesel kalkınmada edindiği deneyimi yerinde inceleyerek bu deneyimlerden elde edilen başarılı örnekleri bölgemizde uygulamak istediklerini söyledi. Vali Toprak, sadece inanç ve tarih turizmi kapsamında milyonlarca turisti ağırlayan İtalya’nın (özellikle Roma Kenti) bu başarısından Güneydoğu’ndaki turizm sektörünün canlandırılması amacıyla alınabilecek önemli örneklerin bulunduğunu ifade etti.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimiz açık hava tarih müzesi olacak!
Çalışma ziyareti kapsamında, Roma şehrini bünyesinde barındıran Lazio Bölgesi Kalkınma Ajansı (Sviloppo Lazio) ve Lazio Bölgesi Finansal Yatırım Ajansı (FILAS) yetkilileri ile bir araya geldiklerini vurgulayan Vali Toprak şunları söyledi: “Diyarbakır ve Şanlıurfa Roma’dan bile eski şehirlerimiz. Ancak buradaki tarihi yapılar ve şehirler şuana kadar hak ettiği şekilde turizme kazandırılamadı. Biz ajans olarak Bereketli Hilal ve Mezopotamya’nın iki kadim kenti olarak onlarca medeniyete beşiklik etmiş bu iki ilimizdeki tarihi ve kültürel yapıları aynen Roma’nın yaptığı gibi ‘koruma ve kullanma’ dengesini gözeterek dünya turizm sektörüne kazandırmak istiyoruz. Biz de şehirlerimizin ulaşım ve haberleşme başta olmak üzere tüm altyapısını turizm sektörüne uygun hale getirmeyi amaçlıyoruz. Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı tarihi, modern zamana taşıyan açık hava müzeleri haline getirmeyi istiyoruz. Bundan sonraki çabalarımızı bu hedef doğrultusunda sürdüreceğiz.”
İtalyanların sadece tarihi mekanları düzenlemekle yetinmediklerini vurgulayan Vali Toprak, aynı zamanda bilişim teknolojilerini turizm sektörüne entegre ettiklerini kaydetti. Vali Toprak, son dönemde kalkınma ajanslarının özellikle yeni teknolojiler sayesinde tarih turizminde katma değer yaratacak projeleri finanse ettiklerini ziyaret kapsamında gözleme şanslarının olduğunu sözlerine ekledi.
İtalyanlar Güneydoğu’da güneş enerjisi yatırımı yapmak istiyor!
Görüşmeler kapsamında İtalyan Enerji Sektörü Konfederasyonu yetkilileri ile bir araya geldiklerini belirten Vali Toprak, son dönemde ülke gündemine oturan yenilenebilir enerji konusunu ele aldıklarını vurguladı. Vali Toprak, “İtalyan yetkililer, özellikle güneş enerjisi konusunda, başta Güneydoğu olmak üzere Türkiye’de yatırım yapmak istiyor. Ancak bu konuda yenilenebilir enerji sektörünün hukuki alt yapısının olgunlaşmasını bekliyorlar. Özellikle Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk alanına giren Şanlıurfa ile Diyarbakır’ın yıl içinde en çok güneşleme süresine sahip illerin başında yer alması güneş enerjisi konusunda bizleri avantajlı kılıyor. Bu konuda büyük bir ilgi ile karşılaştık” dedi.
Karacadağ Kalınma Ajansı olarak bölge ile benzer koşullara sahip ülkelerdeki kurum ve kuruluşları sürekli takip ettiklerini ifade eden Vali Toprak, bu yıl biri AB ülkesi olmak üzere, Irak ve Suriye gibi komşumuz olan ve yatırımcılarımız için pazar olanakları açısında çeşitli fırsatlar sunan ülkelere çalışma ziyaretleri yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.