Asya Meyve Suları, Şanlıurfa’da İşbirliği Arayışında

21 Nisan 2011 Perşembe 18:21
  • Asya Meyve Suları, Şanlıurfa’da İşbirliği Arayışında
  • Asya Meyve Suları, Şanlıurfa’da İşbirliği Arayışında

Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünya pazarlarına konsantre meyve suları ihracatı yapan Asya Meyve Suları, Şanlıurfa’da işbirliği arayışına girdi. Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi tarafından düzenlenen program kapsamında Asya Meyve Suları ve Gıda AŞ Genel Müdürü Rahmi Ceyhan, satış direktörü Nuri Baklacı ve fabrika müdürü Ali Hüriyetoğlu’ndan oluşan heyet Şanlıurfalı üretici ve yetkilileri ile bir araya geldi.

Şanlıurfa’da son dönemde gelişen meyvecilik sektörünü yerinde incelemek isteyen Asya Meyve Suları yetkilileri, aralarından GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi (GAP BKİ), GAP-EKODER, Biogap, Şanlıurfa OSB ve Harran Üniversitesi’nin bulunduğu bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İlk olarak GAP BKİ Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz ile görüşen Asya Meyve Suları heyeti, GAP Projesi ardından başta Şanlıurfa olmak üzere bölgede artan tarımsal üretim hakkında bilgilendirildi. Ardından Şanlıurfa’da yetiştirilen meyve ve sebzelerin fonksiyonel gıda, sos ve konsantre halinde işlenmesi alanlarında yatırım kararı alan Biogap firması yetkilileri ile görüşen Asya Meyve Suları Genel Müdürü Rahmi Ceyhan, iki şirket arasında işbirliğinin artırılması konusunda çaba harcayacaklarını söyledi.

Kara Havuçta Sorun Yaşıyoruz

Kara Havuç, çilek ve meyve ihracatında ürün bulmakta sorun yaşadıklarını belirten Ceyhan, ’’Bölgedeki firma ve çiftçiler ile işbirliğini artırmak istiyoruz. Kara havuç, çilek ve meyve başta olmak üzere ildeki çiftçilerden alım garantili ürün alımı yapmak istiyoruz’’ dedi. Ceyhan, GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği (GAP-EKODER) Başkanı ve Biogap Yetkilisi Medet Abbasoğlu’ndan yatırımları hakkından bilgi aldı. Daha sonra Şanlıurfa OSB’de meyve depolamak amacıyla soğuk hava deposu yatırımı yapan firma sorumluları ile görüşen Asya Meyve Suları ve Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Rahmi Ceyhan, firmalardan gerek hammadde gerekse işlenmiş ürünleri almak istediklerini söyledi.

Büyük Üreticiler İle Sözleşmeli Çiftçilik

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Çullu ile Şanlıurfa’da üretim yapan 15 büyük çiftçi ile görüşen Asya Meyve Suları heyeti, sözleşmeli çiftçilik hakkında bilgilendirme yaptılar. Meyve yetiştirmeye önem verdiklerini belirten büyük üreticiler ise şartların uygun olması durumunda firma ile anlaşma yapabileceklerini dile getirdiler. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Çullu, ’’Çiftçilere ve firmalara bilimsel ve araştırma alanlarında yardımcı olmak istiyoruz. İlimizdeki üreticilerin ilgisinden memnunuz’’ dedi.
Görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Asya Meyve Suları ve Gıda AŞ Satış Direktörü Nuri Baklacı şunları söyledi: ’’Azerbaycan, Özbeksitan ve İran’dan nar ithal ediyoruz. Ancak Türkiye’deki ürünlerin kalitesi ithal ettiklerimize oranla daha yüksek. Bunun yanı sıra son dönemde organik ürünlere talep artıyor. Bu konuda Şanlıurfa’da büyük bir potansiyelin bulunduğunu görmekteyiz. Firma olarak özellikle gıda ve tekstil boyası olarak kullanılan kara havuca ve Polonya tipi çileğe ihtiyaç duyuyoruz.’’