Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu

7 Temmuz 2011 Perşembe 18:18
  • Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu
  • Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu
  • Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu
  • Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu
  • Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak Basınla Yemekte Buluştu

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır’da faaliyet gösteren medya çalışanları ile yemekte buluştu.

Yemeğe Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Eyüp Kaçar, Güneydoğu Medya Platformu Başkanı Ömer Serdar Çimen, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Kaçar ve Diyarbakır’da faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcileri ile genel yayın yönetmenleri katıldı. Diyarbakır’ın her geçen gün öneminin arttığını belirten Vali Mustafa Toprak, gerçekleştirilen yatırımların ve hazırlanan projelerin kente katacağı sinerji ile Diyarbakır’ın marka şehir olacağı söyledi. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajansın bugüne kadar yaptığı faaliyetler ve yatırımcılara sunduğu destekler hakkında basın mensuplarını bilgilendirdiği yemekte, ajansın turizm konusundaki destekleri ile bölgenin kalkınmasına ivme katacağını kaydetti.

 Eğil Cazibe Merkezi Olacak

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın turizm alanındaki desteklere ve turizm yönünden büyük bir potansiyele sahip olan Eğil İlçesi’ndeki çalışmalara değinen Vali Toprak şunları söyledi: “Eğil’deki Peygamber mezarları ve çevresinde çok önemli çalışmalar yapılıyor.  Cami için de çalışmalar sürüyor. Çevre düzenlemesi ve ihata duvarı gibi sorunlar bitince orada çok güzel bir alan ortaya çıkacak. Alt tarafta yine hem Kültür Turizm Bakanlığı’ndan ve Kalkınma Ajansı’ndan almış olduğumuz kaynaklarla, hem de geçmişte özel idareden aldığımız kaynaklarla çalışmalar devam ediyor. Kalkınma Ajansı destekleriyle iki üç ay sonra Bungalov tipi evler tamamlanmış olacak. Yol genişletmeleri devam ediyor. Alt tarafta ağaçlandırmalar yapıldı. Yamaç paraşütüne benzer aktiviteler için gerekli çalışmalar yapılacak. Hakikaten yapılanlara bakıldığında çok önemli bir gelişme yaşanıyor. Bir de özellikle Cumartesi ve Pazar günleri yoğunluk çok fazla. Neredeyse yer bulmak imkânsız hale geliyor ve trafik de çok problemli. Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne geçen yıl talimat vermiştik.  Şu andaki mevcut yol güzergâhına yetişmeden Diyarbakır tarafındaki bir noktadan girilerek yolu 5 km kısaltmış olacağız. Mevcut güzergâhtan Oyalı köyüne çıkabilecek şekilde 3 şeritli bir yol yapılması planlanıyor. Şu anda bu yolun projesi çiziliyor. Eğil ile Dicle arasındaki genişletme çalışması yapılan 16,5 km’lik yol sayesinde Dicle ilçesindeki vatandaşlarımız,  Şölen – Ergani yönüne gitmeden; yani yolu uzatmadan, Eğil üzerinden Diyarbakır’a rahatlıkla ulaşabilecekler. Bu dediğimiz güzergâh yapılırsa burası bir turizm ve cazibe merkezi olacaktır”

 KOBİ’lere 400 Bin TL’ye Kadar Kaynak Sağlanacak

Vali Toprak, konuşmasının sonunda Türkiye çapında 26 kalkınma ajansı bulunduğunu hatırlatarak, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın çok önemli işlere imza attığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Turizm altyapısında Karacadağ Kalkınma Ajansı aracılığıyla çıkılan çağrılarda sadece kamu adına çıkılıyor. Kâr amacı güdülmüyor. Bu bakımdan şu an kamunun elinde olan bu tarihi turistik değerleri bir an önce kurtarmak gerekiyor. Daha sonraki aşamada belki kâr amacı güdülerek de çağrıya çıkılabilir. Mesela biri çıkıp der ki; “Ben otel yaptırmak istiyorum” veya mevcut otelini güzelleştirip turizm altyapısına hazırlamak isteyebilir. O zaman bu kişiler de isterlerse destek alabilecekler. Ancak bu tür başvurular turizm altyapısı programından değil, ekonomik gelişmeye yönelik olan ve daha çok KOBİ’lerin faydalandığı programlarda değerlendirilebilir. Üstelik bunlara sadece işletmeler değil, gerçek şahıslar da başvuruda bulunabilirler. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın sağladığı çeşitli destekler var. Bunlar içinde hibe programları da var. 40 bin TL ila 400 bin TL arasında büyük oranda maddi destek sağlanıyor. Bunun için yapılması gereken tek şey iyi bir projenizin olması. Kaldı ki proje konusunda da ajans yine destek veriyor. Ancak proje yazma kültürü pek yaygın olmadığı için ve çoğu kişi de proje hazırlamayı bilmedikleri için insanlar bundan çekiniyorlar, korkuyorlar. Hazırlanan projelerin pek çoğu da birbirinden kopyalanmış işler. Böyle olunca da değerlendirme aşamasında pek çok proje geride kalıyor. Oysa çok önemli desteklemeler var. Tarım Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla ilgili desteklemeleri var. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteklemeleri var. Türkiye çapında 26 tane kalkınma ajansı kuruldu. Aşağı yukarı hepsi teşkilatlandı. Özellikle burada pırıl pırıl arkadaşlar var, yani hepsi yüksek donanımlı ve alanlarında iyi eğitim görmüşler. Sınavlarda ortalama 90 ve üzeri puan almışlar ve her birinin asgari iki dili var. Üçüncü, dördüncü dil bilen bile var. Bunlardan da faydalanmak gerekiyor. Onun için yatırım destek ofisi dediğimiz ofisler var. bu arkadaşlar her zaman bu ofislerde bilgi verebilirler. Bu onların görevidir. Yeter ki biz Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan faydalanabilmesini bilip değerlendirebilelim.”