Geçen yıl turizm altyapısı kapsamında hibe desteği alan 23 projenin bölgeye önemli katkılar sağladığını belirten Vali Toprak, “Mevcut projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu projelerin meyvelerini Diyarbakır ve Şanlıurfa turizmi şimdiden almaya başladı. Bu yıl Turizm Altyapısı Mali Destek Programı’na 46 proje başvurusu yapıldı.
Bunlardan 15 proje, titiz ve objektif bir değerlendirme sürecini geçerek başarılı oldu.
Bu Program kapsamında, Diyarbakır’dan,
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın “İzzetpaşa ve Çiftehan Sokaklarını Sağlıklaştırma Projesi”,
- Diyarbakır Valiliği’nin “Dağkapı Burcunun İşlevlendirilmesi Projesi”,
- Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “Adliye B (Tarihi) Binasının İşlevlendirilmesi Projesi”,
- Eğil Kaymakamlığı’nın “Akarsu Turizmi ve Su Sporlarının Geliştirilmesi Projesi”,
- Sur Kaymakamlığı’nın “‘Sur’un Işıldayan Burcu (82 nolu Burç) Turizm İle Buluşuyor’ Projesi”,
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın “1939 Surlara Yolculuk Projesi”,
- Çınar Kaymakamlığı’nın “Göksu Barajı Sosyal Tesisleri Projesi”,
Şanlıurfa’dan da,
- Siverek Belediyesi’nin “Terziler Kültür Evi Projesi”,
- Şanlıurfa İl Özel İdaresi’nin “Müzik ve Tasavvuf Müzesini Faaliyete Geçirme Projesi”,
- Şanlıurfa Belediye Başkanlığı’nın “Yeni Bir Yaşam Alanı: Divanyolu Caddesi Projesi”,
- Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “Çar Melik Kervansarayı Restorasyon Projesi”,
- Halfeti Belediyesi’nin “Halfeti Belediyesi Sahil Şeridi Rehabilitasyon Projesi”,
- Birecik Kaymakamlığı’nın “Tekne Turizminde Yeni Marka Birecik Projesi”,
- Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’nın “Welcome Center (Hoşgeldiniz Merkezi) Projesi”,
- Halfeti Kaymakamlığı’nın “Turizm Destinasyonu “Halfeti” Projesi”,
Destek almaya hak kazandı.
Toplam 15 projeye 6,2 milyon TL’lik bir hibe desteği sağlayacağız. Proje sahibi kurum ve kuruluşlar da 5.402.577,00 TL eş finansman katkısında bulunacak. Dolayısıyla toplamda 11.602.577,00 TL’lik bir kaynak, doğal, tarihi ve kültürel değerlerimizin turizme kazandırılması için kullanılacak. Bu projeler ile birlikte bölgede birçok tarihi değeri ve mekânı turizm sektörüne, dolayısıyla iki kadim şehrimize kazandıracağız. Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın yıllarca el atılamayan tarihi yerleri şimdi adeta bir şantiyeyi andırıyor. Bu mekânları gezdiğinizde hummalı çalışmalara şahit olursunuz. Bu projeleri yakından takip ediyorum. Sürekli projelerin yürütüldüğü yerlere giderek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alıyorum. Projelerimiz sayesinde bölgede turizm sektörü ayağa kalkacaktır” dedi.
“Özel Sektörün, Turizme Yatırım Yapmasının Yolunu Açıyoruz”
Gerçekleştirilecek projeler ile turizm sektörünün itici gücü olan özel sektörü harekete geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Vali Toprak şunları söyledi: “Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak bölgenin turizm altyapısının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Uygun şartların oluşması halinde, Türkiye turizminde önemli konumda olan firmaların Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yatırım yapacağına inanıyoruz. Turizmin canlanması ile birlikte bölgenin en önemli sorunu olan işsizliğin hızla azaltılacağını değerlendiriyoruz”.
“Yıl Sonuna Kadar 600’den Fazla Kişiye İstidam Sağlayacağız”
Mali Destek Programları ile özel sektöre önemli katkılar sunduklarını kaydeden Vali Toprak, geçen yıl 55 işletmenin projesine destek verdiklerini söyledi. Sağlanan destekler ile bölge ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ’lerin güçlenmesini sağladıklarını belirten Vali Toprak şunları aktardı: “Geçen yıl Ajans olarak 55 projeye yaklaşık 12 Milyon TL’lik hibe desteği sağladık. Bunlardan 30’u tamamlandı. Kalan 25 projeyi de yılsonuna kadar tamamlamış olacağız. Sadece bu projelerle 600’den fazla kişiye doğrudan istihdam sağlayacağız. Bunların 300’ü şuan işlerin başındalar. Katkılarımız sayesinde alınan 100’ü aşkın makine Diyarbakır ve Şanlıurfa ekonomisine güç katıyor. Birçok firmamız desteklerimiz sayesinde ihracata başladı. Bazıları yeni ürün üreterek yeni pazarlara ulaşma şansı yakaladı. KOBİ’lerimize sadece kaynak sağlamadık. Onların yanında olduğumuzu göstererek onlara umut verdik. Aynı zamanda kurumsallaşmalarına katkı sağladık. Yeni desteklerimiz ile bu çabalarımız sürecektir. 2011 yılında da 10,5 Milyon TL’lik bir kaynağı KOBİ’lerimize hibe olarak vereceğiz. Bu kaynak ile fikri olan, ancak yeterince kaynağa sahip olmayan mikro ve küçük KOBİ’lerin projelerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ajans olarak daha fazla kişinin yatırımcı olarak ekonomide yerini almasını hedefliyoruz. Yürüttüğümüz programlar kapsamında proje sahipleri ile birlikte geçen yıl 45 milyon TL’lik bir kaynağı bölge ekonomisine kazandırdık”.
“Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında da 11 Projeye Hibe Verilecek”
Ajansımız teklif çağrısı dışında, özellikle bölgenin gelişmesi, potansiyellerinin tespiti ve harekete geçirilmesine yönelik araştırma yapma, fizibilite ve proje hazırlama gibi faaliyetlere de doğrudan destek sağlıyor. Bu kapsamda, 2010 yılında toplam 28 projeye destek verdik. 2011 yılının 15 Temmuz-16 Eylül döneminde yapılan proje başvurularını da değerlendirdik ve başarılı olan 11 projeye toplam 413 bin TL hibe desteği veriyoruz.
Bu program kapsamında; Diyarbakır’dan,
- Lice Belediyesi’nin “Bırkleyn Mağaralarının Aydınlatma ve Çevre Düzenlemesi Uygulama Projesi’nin Hazırlanması Projesi”,
- Diyarbakır Valiliği’nin “Dört Ayaklı Minare Restorasyon Restitüsyon Rölöve Çizimi Projesi”,
- Eğil Belediyesi’nin “Tarihi Eğil Kalesi’ne Giden Yolun Düzenlenmesi ve Sokak Sağlıklaştırması Projesi”,
- Diyarbakır İş Kadınları Derneği’nin “Diyarbakır’da İş Kadını ve Kadın Eliyle İş Durumu Projesi”,
- Yatırımcı Koordinasyonu Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin (YAKODER) “Diyarbakır-Irak Dış Pazarı Analiz ve Eylem Planı Projesi”,
- DOGÜNSİFED’in “Diyarbakır Yatırım Fizibiliteleri Projesi”,
- Eğil Kaymakamlığı’nın “Kasım Bey Kümbeti Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projesi”,
- Diyarbakır Hizmet Vakfı’nın “Tarihi Diyarbakır Valilik Binası Restorasyon Restitüsyon Rölöve Çizimi Projesi”,
- Dicle Üniversitesi’nin “Diyarbakır Sağlık Turizmi Fizibilite Araştırması Projesi”,
Destek almaya hak kazandı.
Şanlıurfa’dan da,
- Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Şanlıurfa Lojistik Fizibilite Çalışması Projesi”,
- GAP Seracılar Birliği Derneği’nin “Şanlıurfa İli ve Civarı Jeotermal Kaynaklarının 3 Boyutlu Modellenmesi ve Etkin Kullanımı Projesi”,
Destek almaya hak kazandı.
“Diyarbakır Ortadoğu’nun Sağlık Merkezi Olmaya Aday”
Bu yıl Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamında birbirinden iddialı projelerin hazırlandığını vurgulayan Vali Toprak, “Toplumun geniş bir kesimini temsil eden kurum ve kuruluşlardan projeler geldi. Dicle Üniversitesi hazırladığı proje ile başta Irak olmak üzere Ortadoğu’dan daha fazla hastanın Diyarbakır’a gelmesi için araştırmalar yapacak. Böylece, Diyarbakır başta Irak olmak üzere Ortadoğu’nun sağlık turizminde önemli bir noktaya gelecek” dedi.
“Şanlıurfa’da Jeotermal Kaynaklar Araştırılacak”
Vali Toprak, diğer önemli bir projenin de GAP Seracılar Birliği Derneği tarafından sunulduğunu ve bu proje kapsamında Şanlıurfa ve çevresinde jeotermal kaynaklarla ilgili potansiyel ve bu kaynakların nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği ile ilgili araştırma yapılacağını belirtti.
“Bölgenin Beşeri Sermayesi Gelişiyor”
Ajansın; Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın fiziki altyapısı dışında beşeri sermayesinin de gelişmesi için çalışmalar yürüttüğü ve projeleri desteklediğine dikkat çeken Vali Toprak, “Geçen yıl Doğrudan Faaliyet ve Teknik Destek Programları sayesinde bine yakın kişiye değişik alanlarda sertifikalı eğitimler verildi. Bu eğitimler bölgemizde önemli bir açığı kapatarak ‘kama değeri’ yüksek projelerin hazırlanmasına olanak tanıyacaktır” dedi.