Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi

2 Ekim 2012 Salı 16:16
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi
  • Diyarbakır’a Ankara’da Yoğun İlgi

Diyarbakır'ın tarihi, turistik yerleri, kültürü ve yemekleri Ankara’da ilk kez düzenlenen “Diyarbakır Tanıtım Günleri” etkinlikleri ile 4 gün boyunca sergilendi. Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde Diyarbakır Valiliği’nin koordinasyonunda gerçekleşen “Diyarbakır Tanıtım Günleri’nin açılış törenine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı ve Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, Milletvekilleri Mine Lök Beyaz, Cuma İçten, Oya Eronat, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, CHP Genel Başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Vali Yardımcısı Mustafa Can, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Kaymakamlar, eski milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tanıtım Günlerinde Diyarbakır Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Diyarbakır Kültür Turizm Ve Musiki Derneği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Hani, Eğil, Kulp, Çermik, Ergani, Sur, Silvan Kaymakamlıkları, SODES Takip Birimi, ÇATOM, Diyarbakır Dicle Havzası Kuş Varlığı, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nujen Çini ve Seramik, Türkiye Gramrem Mikrofinans Programı, Diyarbakır Yazarlar Birliği, Bame Tarım, The Greenpark Otel, Prestij Otel, Sıtkı Usta, Meşhur Tavacı Recep Usta ve Hayatın Lezzet Durağı Diyarbakır Yöresel Yemekleri gibi bir birinden farklı stantlarla Diyarbakır’ın turizm potansiyeli, Yöresel Türküleri, Yöresel Yemekleri, Yöresel Kıyafetleri, El Sanatları, Yöresel Halk Oyunları, tarımsal ve hayvansal ürünleri tanıtıldı.

Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Tanıtım Günleri Komitesi Başkanı Yelda Yakut, 33 medeniyete yüzyıllarca ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır'ın tarih boyunca kültür ve sanatın en önemli merkezlerinden birisi olduğunu belirterek bu anlamlı tanıtımda desteklerini eksik etmeyen Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Sayın Valimiz Mustafa Toprak ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Yardımcısı Arzu: Diyarbakır Hak ettiği Yere Gelecektir

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın her zaman barışın kardeşliğin sevginin ve dostluğun şehri olarak tanındığını belirtti. Arzu, Diyarbakır'ın son yıllarda hak etmediği halde terörün ve kavganın merkezi gibi göründüğünü ifade ederek, "Tabii bu Diyarbakır'a çok şey kaybettirmiş. Ama Diyarbakır'da son dönemde yapılan yatırımlar gerek altyapı, gerek üst yapıda, gerekse demokratikleşme ile ilgili yapılan çabalarla Diyarbakır hak ettiği yere gelecek ve Diyarbakır yeniden barışın sevginin kardeşliğin sembolü olacak" diye konuştu.

Vali Toprak: Diyarbakırlılar Kentimizi Gururla Temsil Ediyor

Vali Mustafa Toprak ise konuşmasında “Diyarbakır da doğmadım ama Diyarbakır’ın ekmeğini yiyorum ve suyunu içiyorum. Bu halde ciddi manada heyecan yoğunlaşmasına girdiğime göre siz Diyarbakırlı hemşerilerimizin, Diyarbakır gönül verenlerin ve hizmet edenlerin ne düzeyde bir heyecan, mutluluk ve gurur içerisinde olduğunuzu da hissede biliyorum. Onun için tekrar Diyarbakırlı olmanızdan ve gururla temsil etmenizden dolayı hepinize ayrı ayrı gönül dolusu şükranlarımı sunuyorum” dedi.  

Kenti tanıtan materyallerin dağıtıldığı Diyarbakır Tanıtım Günleri, sanatçılar Ali Aktaş, Azize Gürses, Kenan Menekşe, Şehmuz Can’ın söylediği türküler ve Diyarbakır Kültür Turizm Ve Musiki Derneği Korosu ile Dicle Üniversitesi Diyarbakır Yöresi Halk Oyunları Gösterisi fuar katılımcılarının ve ziyaretçilerinden yoğun ilgi gördü ve beğenisini kazandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile Diyarbakırlı mimar, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer Diyarbakır Valiliği standını ziyaret etti. 

Diyarbakır Tatlarından Örnekler Ziyaretçilere Sunuldu 

Günün ilerleyen saatlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Diyarbakırlı mimar, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer Diyarbakır Valiliği standını ziyaret etti ve Vali Toprak ile sohbet ettiler. Diyarbakır Valiliğin Standı ziyaretçilere Diyarbakır Ekmek Fırını’nda imal edilen ünlü Diyarbakır çöreği, Diyarbakır kadayıfı, Badem ezmesi, cevizli sucuk, bademli sucuk, badem, Eğil üzümü ve çiğköfte ikram edildi. Ayrıca Tanrıkulu Bakırcılıktan bakır hediyelik eşyalar ve İpek Puşi gelen misafirlere takdim edildi.

Diyarbakır Kadayıfı İçin Kuyruk Oluştu 

Standına üretim makinelerini getiren Sıktı Usta ziyaretçilerinin önünde kadayıfı üreterek pişirip satışa sundu. Vali Toprak kadayıf tatlısının yapılma aşamalarını inceleyerek kadayıf ustaları ve ziyaretçilerle sohbet etti.  Sıktı Ustanın standında kadayıf tatlısı almak için Ankaralı ziyaretçiler kuyruk oluşturdu. Ayrıca Meşhur Tavacı Recep Usta ve Hayatın Lezzet Durağı Diyarbakır Yöresel Yemekleri stantları yaptıkları Diyarbakır yemekleri ile ziyaretçileri hayran bıraktı.