Diyarbakır ve Şanlıurfa Firmaları Ajans'la Geleceğe ' İmza Atıyor'

9 Nisan 2013 Salı 14:16
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa Firmaları Ajans'la Geleceğe ' İmza Atıyor'
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa Firmaları Ajans'la Geleceğe ' İmza Atıyor'
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa Firmaları Ajans'la Geleceğe ' İmza Atıyor'
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa Firmaları Ajans'la Geleceğe ' İmza Atıyor'

Karacadağ Kalkınma Ajansı, küçük firmaların büyüme süreçlerine destek olmaya devam ediyor. Ajans, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 70 firmayla yüzde 50 hibe için Destek Sözleşmeleri imza sürecini sürdürüyor.

2012 yılı son çeyreğinde başvuruları alınan ve yapılan teknik ve mali değerlendirme sonucu projeleri başarılı bulunan 70 firmaya bu yıl toplam 13 milyon TL’lik hibe desteği verilecek. Destek alan firmaların, projeleri kapsamında 350 yeni makine alımı yapacağı ve yaklaşık bin kişiye ek istihdam sağlayacağı öngörülüyor. Firmaların da yaklaşık 13,5 milyon TL eş finansman katkısıyla gerçekleştirilecek yatırımlarla yüzde 25 büyümeyi hedefleyen KOBİ’ler, artan verimlilik ve rekabet kapasitesiyle ihracata yönelik girişimlerine hız verecekler.
Destek alacak 70 firmadan biri olan ve ev mobilyası üretimi gerçekleştiren Şema Mobilya ile Ajans arasındaki Destek Sözleşmesi, Ajans Hizmet Binası’nda Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile firma sahibi Şeyhmus Çoban tarafında imzalandı. İmza dolayısıyla konuşan Dr. Karakoyun, “Ajans olarak sorumluluk alanımıza giren Diyarbakır ve Şanlıurfa’da bu yıl 70 firma ile sözleşme imzalıyoruz. Bu yıl toplamda 13 Milyon TL’lik kaynağı hibe olarak firmalarımıza vereceğiz. KOBİ’lerin eş finansman desteği ile yaklaşık 26,5 Milyon TL’lik bir kaynağı bölge ekonomisine yatırım olarak kazandıracağız. Bu yatırımlar kapsamında 350 yeni makine alınarak yaklaşık bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Bu projelerle firmalarımızın ortalama yüzde 25 oranında büyümesini hedefliyoruz. Bu firmaların en az yüzde 10’nun ihracatta başlamasını, mevcut ihracat yapanların ise ihraç ettikleri ürün ve ihracat yaptıkları ülke sayısını arttırmasını bekliyoruz. Temel amacımız ülkemizin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bölgemizdeki KOBİ’lerin katkı sağlaması. Diyarbakır ve Şanlıurfa ekonomisi son yıllarda önemli bir gelişme göstermekte. Bunu mevcut firmaların faaliyetlerinde de gözlemlemekteyiz. Şehir merkezlerinde uzun yıllar faaliyet gösteren firmalar, artan iş hacimleri çerçevesinde Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) taşınıyor. Bu gelişmeye Ajans olarak destek oluyoruz. Bu kapsamda Şema Mobilya’ya 180 bin TL hibe desteği sağlayacağız. Eş finansman ile birlikte 360 Bin TL’lik bir kaynağı firmamız yatırıma dönüştürecek” dedi.

Çoban: Yüzde 25 Büyümeyi ve İhracata Başlamayı Hedefliyoruz!

Şema Mobilya sahibi Şeyhmus Çoban ise Ajans’tan alınan destek ile firma olarak büyüme planlarını gerçekleştireceklerini söyledi. 2000 yılında mobilya sektöründe faaliyet göstermeye başladıklarını belirten Çoban şunları belirtti: “Firma olarak yatak ve yemek takımlarını 'Şema' markası ile üretiyoruz. Küçük sanayi sitesinde 100 metrekarelik bir alanda üretime başladık. Geçen yıl Diyarbakır OSB’de 2 bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip tesislerimize taşındık. Karacadağ Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz proje ile kapasite olarak yüzde 25 büyümeyi, 15 olan çalışan sayımızı 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bölgeye yayılan 30’a yakın satış noktamızı 40’a çıkarmak istiyoruz. Aynı zamanda yeni makine parkımızla kalitemizi artırmayı, Irak ve İran pazarlarına açılarak ilk kez ihracat yapmayı planlıyoruz.”