Diyarbakır'ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na adaylık başvurusu yapmasına ilişkin hazırlık toplantısı Karacadağ Kalkınma Ajansı Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ile kentteki tüm ilgili paydaş kurumların yetkilileri katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Vali Karaloğlu, adaylık başvurusu için kentteki bütün tarafların içerisinde bulunduğu bir çalışma grubunun oluşturulduğunu söyledi.Diyarbakır'ın 12 bin yıllık tarihiyle Türkiye'nin ve bölgenin en eski yerleşim alanlarından olan Körtiktepe ve Çayönü gibi kazı alanlarına ev sahipliği yaptığını hatırlatan Karaloğlu şunları söyledi: “Buralardaki bulgular bize insanlığın lezzet serüveninin başladığı şehrin Diyarbakır olduğunu gösteriyor. Bu nedenle gastronomi temasıyla UNESCO'ya gitmemiz gerektiğine kentteki paydaşlarımızla birlikte karar verdik. İnsanlığın lezzet serüveninin başladığı yerdeyiz. Türkiye'de Yaratıcı Şehirler Ağı'nda Gaziantep, Hatay ve Afyon var. Diyarbakır da inşallah dördüncü şehir olur. O şehirlerimizin çok güçlü gastronomileri var. Onların yanında yeni bir gastronomi şehri olarak yer almak istiyoruz."
Yeme ve içme sektörünün yerel lezzetleri öne çıkaracağını ifade eden Karaloğlu, şöyle dedi: "Konaklama sektörümüz kahvaltıda ve yemeklerde yerel lezzetleri öne çıkaracak faaliyetler içerisinde olmazsa bu konuda başarılı olamayız ve istediğimiz hedefe de ulaşamayız. Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezimiz olacak. Yerel lezzetlerin ortaya çıkarıldığı, araştırıldığı, pişirme ve tadım evi gibi deneyimleme atölyelerinin bulunduğu merkezimiz olacak. Diyarbakır’ın Haziran ayında UNESCO'nun Yaratıca Şehirler Ağı'na gastronomi temasıyla girmesini temenni ediyorum. Bu ağda olmak şehrin uluslararası bilinirliğini ve tanınırlığını artıracak. Bizim imaj problemimiz var. Bu imaj ve algı probleminin düzeltilmesinde çok büyük katkısı olacak. Uluslararası ilişkilerimizi çok kolaylaştıracak."