Gaputaem Kendi Elektriğini Üretecek!

3 Mayıs 2014 Cumartesi 11:17
  • Gaputaem Kendi Elektriğini Üretecek!
  • Gaputaem Kendi Elektriğini Üretecek!
  • Gaputaem Kendi Elektriğini Üretecek!
  • Gaputaem Kendi Elektriğini Üretecek!

Karacadağ Kalkınma Ajansının proje desteği ile GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM), güneş enerjisinden kendi elektriğini üretecek.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 2014 Yılı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında GAPUTAEM’nin sunduğu “Güneş Tarlası Kurulumu Projesi”nin destek sözleşmesi, GAPUTAEM Müdürü Şevket Tekin ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun tarafından imzalandı. Proje, toplam 790 bin TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek. Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından 592 bin TL hibe desteği verilecek. Lisanssız elektrik üretimine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 2 Ekim 2013 tarihinde yayınlanan Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan proje ile üretilen enerji, aynı Yönetmeliğe göre çift okuma sayacı takılarak dağıtım şirketinin şebekesine bağlanacak. Bu sayede, kurulan sistemin maliyetinin 4-5 yıl içinde geri dönüşümü sağlanacak. Proje ile GAPUTAEM’in Silvan Yolu üzerindeki yerleşkesinde 2,4 dekarlık tarım dışı alanda Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacak. Böylece kurulacak 250 kWp gücündeki fotovoltaik sistem ile güneşten elde edilen elektrik enerjisi şebekeye bağlanarak Müdürlüğün enerji ihtiyacının % 61’i bu sayede karşılanabilecek. Bölgede model olacak ve sektörün gelişimine öncülük edecek projenin 9 ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Proje, Müdürlüğün enerji giderlerini azaltacağı gibi lisans, lisansüstü akademik çalışmalara da akademik bilgi kaynağı olacak.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Ajans olarak uyguladıkları Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programına ilişkin şu bilgileri verdi: “Güneş enerjisi başta olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan Bölgemizde, bu kaynakların yeterince değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Bilindiği gibi, günümüz küresel dünyanın en önemli sorunlarının başında, çevreye zarar vermeyen, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji temini geliyor. Ülkemizin en önemli sorunu olan cari açıkta da en büyük pay enerji kalemine ait. Yine Bölgemizde kesintisiz ve sağlıklı enerji temininde sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözümüne katkı sağlanması için alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Ajans olarak Bölgemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla, bu yıl ilk kez bir mali destek programı kapsamında projelere destek veriyoruz. Amacımız, bölgemizin potansiyeli olan güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek, sağlıklı, kesintisiz ve çevre dostu enerji temin etmektir. Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programımıza 35 proje başvurusu yapıldı. Yapılan teknik ve mali değerlendirme sonucu başarılı olan 8 projeye 4 milyon TL hibe desteği vereceğiz. Bölgemizin uluslararası tarımsal araştırma merkezi olan GAPUTAEM’in yürüteceği bu projeyi önemsiyoruz. Projenin başarılı olması halinde, güneş enerjisinin özellikle tarımsal sulamalarda kullanılması için örnek teşkil edecektir”.