Gaziantep Ticaret Odası öncülüğünde Adıyaman, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları’nın bir araya gelerek oluşturduğu “Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu” üçüncü toplantısını Hatay’da gerçekleştirdi. Platformun 8 Ekim 2014 tarihinde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantısına; Adıyaman, Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Sekreterlerinin yanı sıra, Karacadağ, İpekyolu ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri katıldı.
Toplantı öncesi Hatay Valisi Ercan Topaca ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ziyaret edildi. Toplantıda, Platform Üyeleri, ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlar ortaya çıkaran kuraklığın, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki boyutunu masaya yatırarak, Antakya TSO öncülüğünde hazırlanan “Kuraklık Eylem Planı” üzerinde görüş birliğine vardı ve bu konuda bir basın açıklaması yaptı.
Kuraklığın sebepleri, göstergeleri, mücadele usulleri, kuraklık ve iklim değişikliği ile bunların etkileşimlerini içeren güncel araştırmaların ve çözüm önerilerinin yer aldığı Eylem Planında ana hedef, kuraklıkla mücadele konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmaktır.
Ajansımız Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun’un da katıldığı toplantıda, ayrıca, Karacadağ, İpekyolu ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı uzmanlarının da destekleriyle hazırlanan “Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi” ile ilgili olarak Platform Üyelerine sunum yapıldı. Projenin amacı, temel faaliyetleri, sorumlu kurum ve kuruluşları, süresi ve bütçesi tartışılarak projenin uygun olduğuna ve uygulanabilmesi için Kalkınma Ajanslarının da katkısıyla gerekli finansmanın temini için çalışmaların yapılmasına karar verildi.
Proje kapsamında, 7 İlden oluşan Bölgede tarih ve kültür odaklı turizmin geliştirilebilmesi için güç birliği yapılarak “Gastronomi Rotası” ve “Mozaik Rotası” oluşturulması ve bu amaçla çeşitli tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi öngörülmektedir.