DOSB Yönetim Kurulu’nca, Diyarbakır’da yatırım alanında yapılan çalışmalar ve yürütülen projelere ilişkin basın toplantısı düzenlendi. DOSB binasında düzenlenen toplantıya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, DOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Karavil ile yatırımcılar katıldı. Toplantıda konuşan Karavil, barış süreci, açıklanan teşvik paketleri, elektrik kesintilerinin minimize edilmesi ve doğal gazın hizmete alınması ile birlikte bölgeye ilginin arttığını belirtti. Siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşlarını sunduğu destekler ile birlikte DOSB’nin gelişmesinin ve büyüme yönündeki çalışmalarının devam ettiğini anlatan Karavil, kentte istihdamı arttırmayı ve DOSB’u her açıdan gelişmiş OSB’ler seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Karavil: Doğalgaz Maliyetlerimizi Yüzde 40 Azalttı
Bu paralelde bazı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Karavil, daha düne kadar LPG-LNG tanklarda yüksek maliyetlerde gaz kullanan sanayicilere Nisan 2014 itibari ile doğal gaz hizmeti sunmaya başladıklarını kaydetti. Doğal gaz alt yapısı için toplamda 4 milyon 680 bin TL ödendiğini anlatan Karavil, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere vekillerimiz ve bürokratların katkıları ile bu proje gerçekleştirilmiştir. Doğalgazdan kaynaklı maliyetlerde yaklaşık yüzde 30-40 oranında düşüşler sağlanmıştır” dedi.
Karavil: Elektrik Kesintileri Yok Denecek Seviyede
2013 itibari ile de 1 milyon 269 bin TL bedel ile OSB’nin elektrik alt yapısının iyileştirildiğine dikkat çeken Karavil, “Diyarbakır OSB’nin eş finans desteği ile Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda alınan hibeler ile elektrik alt yapılarının iyileştirilmesi yönünde ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bugün itibari ile OSB’mizde elektik kesintileri yok denecek seviyelere çekilmiştir” diye konuştu.
Karavil: 1,5 Yılda 827 Milyon 272 Bin Lira Yatırım Yapıldı
Tahsis edilen ve tahsis edilebilir arsalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karavil, şöyle devam etti: “İlave OSB alanında tahsis edilebilir toplam parsel sayısı 96, toplam sanayi alanı da 1 milyon 366 bin 963 metrekaredir. Mevcut OSB’de ise 30 firmaya tahsis işlemi yapılmıştır. Tahsis işlemi yapılan 30 firmanın toplam istihdam sayısı bin 550 kişidir. Yatırım tutarı ise 126 milyon 500 bin liradır. Üretim aşamasına gelmiş, İŞ-KUR Tekstil Enerji Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin tek başına yaptığı yatırım tutarı yaklaşık 130 milyon liradır. Bugün itibari ile yaklaşık 240 kişiye istihdam sağlamaktadır. Mevcut ve ilave OSB’de yaklaşık 1,5 yıl içinde yapılan tahsisler ile 5 bin 912 istihdam ile 827 milyon 272 bin lira yatırım miktarı bölgemize çekilmiştir. İlerleyen süreçte bu firmaların faaliyete geçmesi ile bölgeye olan olumlu etkileri piyasalarda daha iyi hissedilecektir."
Karavil: Demir Yolu İhale Süreci Hızlandırılmalı
DOSB’un bazı eksikliklerinin giderilmesini de hedeflediklerine işaret eden Karavil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır OSB olarak hedeflerimiz alt yapı ve atık su işlerine ait ihale süreçlerinin hızlandırılması ile enerji ihtiyacı için yeni bir trafo merkezi kurulmasıdır. Yine Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’ne gelen 3 milyon 598 bin lira ödenek ile DOSB’da iltisak demir yolunun ivedi şekilde yapılması için ihale sürecinin hızlandırılması istiyoruz. DOSB’nin, Diyarbakır-Ergani çevre yolu ile bağlantılarının uygun hale getirilmesi için Karayolu Genel Müdürlüğü Etüt Proje Daire Başkanlığı’nda bekleyen proje sürecinin hızlandırılması ve bütünlüğü olan bir OSB’ye sahip olmak için mevcut ve ilave OSB arasında bulunan bölgede ki arsaların kamulaştırılarak yeni sanayi alanlarının oluşturulmasını talep ediyoruz."