8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı

19 Nisan 2017 Çarşamba 12:16
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı
  • 8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Fuarı Diyarbakır’da Açıldı

8'inci Orta Doğu Tarım Hayvancılık Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı Diyarbakır’da açıldı. TÜYAP tarafından organize edilen ve Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 8'nci Ortadoğu Tarım Hayvancılık Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Aralarında Irak, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Türkiye'nin bulunduğu ülkelerden 103 firmanın stant açtığı fuar kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliği ile Körfez ülkelerinden gelen 50 kişilik iş adamı heyeti Diyarbakırlı firmalar ile ikili görüşmeler yapacak.

Fuarın açılış törenine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü, Oda ve Borsası Başkanları, İş Dünyası STK'ların başkanları, İlimiz Kamu Kurum yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Aksoy: Silvan Barajı Ekonomiye Yılda 1.1 Milyar Liralık Katkı Sağlayacak

Vali Aksoy şunları söyledi: “ Diyarbakır tarım potansiyeli itibarıyla baktığımızda Türkiye’nin en önemli şehirlerinin başında geliyor. Tarımsal arazi varlığı itibarı ile toplam arazinin % 45'i müsait olan Diyarbakır’da gerek zirai üretimde, gerekse hayvancılıkta önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Mevcut tarımsal alanları sulama projeleri kapsamında, birçok yeni faaliyette bunlara eklenmekte. Özellikle Silvan Projesi bu çalışmalar içerisinde önemli bir yer tutuyor.  Toplam 31 proje Silvan projesi içerisinde yer alıyor ve sekizi baraj olmak üzere yirmi üçü de sulama kanalları ile birlikte bu çalışmalar gerçekleştiriliyor. Silvan barajı tamamlandığında gövde yüksekliği 175.5 metre ile Avrupa’nın en büyük barajlarından birisi olacak. Tamamlandığında projemiz 305.000 kişiye ek istihdam imkânı sağlamış olacak. Yine yılda 1.1 milyar liralık bir katkıyı ekonomiye sağlamış olacak. Toplam 6.5 milyarlık bir yatırım tutarına sahip olan projede çalışmalar devam ediyor. Tamamlandığında 2 milyon 351 bin dekarlık arazi sulanmış olacak. Bu proje Diyarbakır’ın tarımdaki aktivitesini çok daha farklı noktalara taşıyacak ve tarımsal üretimde hem gelir hem de ürün çeşitliliği artacak. Özellikle Diyarbakır da tarımsal üretimdeki bu farklılık ve çeşitlilikle, yapılacak bu fuar ve organizasyonlarla kendini daha da geliştirmiş olacak. Tarımdaki son gelişmeler, son teknolojiler bu fuarlarda üreticiyle tüketiciyi karşı karşıya getiriyor ve daha iyi bir noktaya taşıma adına da önemli fırsatlar ortaya koyuyor.

 Vali Aksoy: Türkiye’nin İlk Tarım Ve Hayvancılık OSB Diyarbakır’da Kuruldu

 Özellikle hayvancılık konusunda da Diyarbakır önemli merkezlerden birisi. Türkiye’nin ilk tarım ve hayvancılık organize sanayi bölgesi Diyarbakır’da kuruldu ve hızla gelişmeye devam ediyor. Bu fuar ve organizasyonlar sektörün gelişmesine de çok önemli bir katkı sağlıyor.  Bu fuarın başlığı 'Tarım ve Hayvancılık' ve bu alanda faaliyette bulunan Diyarbakır’daki üreticilerimizle bu alanda faaliyette bulunan ulusal ve uluslararası firmalar da fuarda yer almak suretiyle ürünlerini çalışmalarını paylaşma ve karşılıklı değerlendirme fırsatını da yaratmış olacak.

Yeşil: Diyarbakır Tarımın Merkezi Konumunda Bulunuyor

DTB Başkanı Engin Yeşil,''Tarımın merkezi olan kadim Diyarbakır’da, tarım sektöründeki yeniliklerin, gelişmelerin ve modernizasyonun, çiftçilere, üreticilere ve de tüm ilgililere tanıtılması oldukça önemlidir. Uluslararası ticarette önemli bir yeri olan fuarlar 21’inci yüzyılda daha da önemli hale gelmiştir. Dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen bu pazarlar, binlerce satıcı ve alıcıyı bir araya getirerek büyük bir alış veriş potansiyeli yaratmaktadır. Ülke olarak ekonomimiz tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bölge olarak ise Diyarbakır’ımız tam bir tahıl ambarıdır. Bu yüzden fuarlar ülkemiz için ve ilimiz için oldukça önemlidir.''dedi.

Sayar: İlimizde 40 bin çiftçi Faaliyet Gösteriyor

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise, 2 yıl aradan sonra fuarın gerçekleştirdiğini hatırlatarak, fuar organizasyonunda yer alan kurumlara teşekkür etti. Diyarbakır'ın tarım kenti olduğunu anlatan Sayar, 40 bin dolayında çiftçiye sahip bir kent olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın tarımsal alanındaki hacminin önümüzdeki süreçte artacağını ifade eden Sayar, fuarda çiftçilerin yeni teknolojik aletler ve yeni ilişkileri geliştirme imkanını bulacağını anlattı.

Delil: Fuar Sektöre Moral Oldu

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil ise “2 yıl aradan sonra Diyarbakır’da tarım ve hayvancılık fuarının yeniden düzenlenmesi sektörümüze moral kaynağı olmuştur. Fuarımız ilimizdeki üreticilerimizin sektördeki yenilikleri yakından takip ederek rekabet güçlerini artırılmasına katkı sağlayacaktır” dedi.