7 Aralık 2017 Perşembe 11:35
Diyarbakır'da Organik Tavuk Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Ajansımızın GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Organik Etlik Piliç Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, üniversitelerin eğitim ve öğretimin yanında birçok hedefinin olması gerektiğini söyledi. Sanayi ve üniversitelerin hedefleri arasında iş birliği olması gerektiğini belirten Gül, “Birçok gelişmiş ülkede bu iş birliğini görüyoruz. Ziraat Fakültesi'nde organik tavuk projesinin ardından organik keçi projesinin uygulamaya başlanacak. Tüm bu gelişmeler bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir” dedi.
Maral: Hayvansal Üretim Açığını Kapatmak Önemli
Ajansımız Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise ajans olarak bölgede 8 yıldır Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ekonomik ve sosyal kalkınma alanında çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmaları yaparken başta üniversite olmak üzere birçok kurum ile iş birliği yaptıklarını anlatan Maral, şöyle konuştu: “Bugüne kadar yaklaşık 115 milyon lira hibe desteğimiz oldu. Yürüttüğümüz önemli analiz araştırma çalışmalarımız da var. Bu anlamda üniversitelerimizden çok önemli projeler çıkıyor. Organik tavukçuluk çok önemli bir projedir. Bölgedeki hayvansal üretim açığını gözlemledik. Bu proje bu açığı kapatma adına önemli olarak görüyorum.” GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz de projeyi başta merkezi kuruluşlar olmak üzere yerel anlamda faaliyet gösteren kuruluşlarla birlikte yürütmeye çalıştıklarını aktardı.
Denli: Organik Hayvan Üreticiliğini Öğretiyoruz
Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Muzaffer Denli ise şunları söyledi: "Dışarıdan bu işi yapmak isteyen yatırımcılara yönelik uygulamalı olarak 3 gün boyunca eğitim verdik. Bu faaliyetin başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizde yaygınlaştırılmasını ümit ediyorum. Bu uygulamamız pilot uygulamadır. Bu alanda yeni uygulama çalışmalarını da sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi. Denli, bölgede tavukçuluğun çok yaygın bir şekilde yapılmadığını ancak bitkisel ve hayvansal üretime elverişli bir bölge olduğunu kaydetti. Temiz bir çevreye sahip bölgede organik üretim konusundaki çalışmaların yaygınlaşması gerektiğine işaret eden Denli, bu projeyle hayvancılık üretimi yapan çiftçilere organik üretimi öğrettiklerini belirtti.
Yatırımcı ve çiftçileri bilinçlendirilmek adına eğitim verdiklerini anlatan Denli, “Tavuk etine küsen tüketicilerimiz vardı. Her organik denilen ürünü organik sanmasınlar. Sadece etiketi olan ürünler organik olarak üretilmiştir. Etiketi gördüklerinde o ürüne güvenebilirler. Tüketiciler bu ürünü alıp rahatlıkla kullanabilirler. Bu üretim modeliyle tekrardan insanların hayvansal protein kaynaklarını tavuktan karşılayacakları bir döneme geçmeyi ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından proje kapsamında verilen eğitimde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.