-
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Karacadağ Kalkınma Ajansı 31 Mart 2020 tarihi itibari ile Covid-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programını ilan etmiştir.
-
Programın özel amacı; TRC2 Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak Karma ve İhtisas OSB, SS, İŞGEM ve Lojistik Merkezler/Köylerin altyapılarının iyileştirilmesiyle üretim ve istihdam kapasitesinin artırılması, ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması ve uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, Ar-Ge laboratuvarlarının kurulması, rekabet gücünün artırılması, kamu üniversite sanayi işbirliklerinin oluşturulması, sanayide çalışacak iş gücünün yetiştirildiği mesleki eğitim olanaklarının yaratılması gibi faaliyetlerin desteklenmesidir.
-
Programın özel amacı; TRC2 Bölgesi’nde pamuk, mısır, buğday, kırmızı biber, zeytin, Antep fıstığı, koyun sütü ve diğer süt çeşitleri (keçi, inek ve manda sütü) öncelikli olmak üzere Karacadağ pirinci, kırmızı mercimek, domates ve üzümün birincil üretim sonrası değer zincirlerinde yer alan tarıma dayalı sanayi işletmelerinin kaynak kullanım maliyetlerinin verimlilik arttırıcı yöntemlerle düşürülmesi, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve entegre kaynak verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasıdır.
-
Programın özel amacı; TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesi’nde yer alan yapı bazındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının koruma-kullanma dengesi gözetilerek konaklama tesisi, yeme-içme tesisi, özel müze ve yenilikçilik merkezleri olarak işlevlendirilmesi suretiyle turizme kazandırılmasıdır.
-
Programın özel amacı; TRC2 Bölgesinde Okul Öncesi Eğitim alanında okullaşma oranını arttırmak ve olumsuz çevresel koşullarda yaşayan çocukların diğer çocuklara göre eksik kalan eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, okul öncesi eğitim kurumlarında yeni yöntem ve modern yaklaşımlara uygun gerekli fiziki, beşerî ve teknik altyapının güçlendirilerek eğitim kalite ve cazibesinin artırılmasıdır.
-
Programın amacı, TRC2 Bölgesindeki KOBİ'lerin kalite ve ihracat odaklı olarak, özellikle yenilikçi teknolojiler temelinde gelişmelerine katkı sunulması ve aşağıda açıklanan öncelikler çerçevesinde firmaların desteklenmesidir. Bu amaç belirlenirken mevcut sanayi ve hizmetler sektörlerinin gelişmişlik durumu ile önceki yıllarda yürütülen programlara yapılan başvurular ve diğer teşvik, destek ve hibeler göz önüne alınmıştır. Program kapsamında getirilen ciro kriteri, dezavantajlı bölgelere öncelik verilmesi ve konu öncelikleri ile yatay bir odaklanma tercih edilmiştir.
-
Programın amacı, TRC2 Bölgesinde Okul Öncesi Eğitim alanında okullaşma oranını arttırmak ve olumsuz çevresel koşullarda yaşayan dezavantajlı bölgelerdeki çocukların diğer çocuklara göre eksik yöndeki eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, okul öncesi eğitim kurumlarında yeni yöntem ve modern yaklaşımlara uygun gerekli fiziki, beşeri ve teknik altyapının güçlendirilerek eğitim kalite ve cazibesinin artırılmasıdır.
-
Programın amacı TRC2 Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak Karma ve İhtisas OSB, SS, Girişimcilik Merkezleri ile İŞGEM ve Lojistik Merkezler/Köyler'in ve Fuar Merkezlerinin altyapılarının iyileştirilmesiyle üretim ve istihdam kapasitesinin artırılması, ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması ve uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, Ar-Ge laboratuarlarının kurulması, rekabet gücünün artırılması, kamu üniversite sanayi işbirliklerinin oluşturulması, sanayide çalışacak işgücünün yetiştirildiği mesleki eğitim olanaklarının yaratılması gibi faaliyetlerin desteklenmesidir.
-
Programın amacı, 2018 Yılı Turizm Rotaları ve Akıllı Kentler Mali Destek Programı’nın temel amacı ise birbirinden bağımsız olarak desteklenmiş ve düzenlenmiş turistik alanların, bütüncül bir bakış açısı ile yeniden değerlendirilerek, belirli rotalar oluşturulması ve bu rotalar üzerinde gerekli iyileştirmelerin yapılması yanı sıra, şimdiye kadar yapılan düzenleme çalışmalarını tamamlayıcı olarak; bu rotalar üzerinde insan hareketliliğinin ve yoksul kesimler öncelikli olmak üzere, ekonomik ve sosyal faydanın sağlanmasıdır.
-
Yenilenebilir Enerji ve Çevre Mali Destek Programı:Program ile Yenilenebilir Enerji ve Çevre Mali Destek Programıyla; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki ekonomik, sosyal ve kentsel gelişimi desteklemek için bölgede yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevreye duyarlı temiz üretimin kalkınma üzerindeki pozitif etkileri vasıtasıyla bölgenin rekabet gücünün artırılması ve yeşil büyümeye katkı sunulması amaçlanmaktadır.
-
Ajansımızın, GAP BKİ işbirliği ile 5 Milyon TL’lik programlara başvurular başladı. Karacadağ Kalkınma Ajansı 2016 yılında Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) koordinasyonunda, GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı ve GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı adı altında toplamda 5.000.000 TL hibe desteği ile proje teklif çağrısı yapıyor.
-
GAP Bölgesi’nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi ve organik sektöründeki tüm ilgili aktörler arasında sürdürülebilir nitelikte bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi.
-
TR51 ve TRC2 bölgeleri (Ankara, Diyarbakır - Şanlıurfa) arasında güven ilişkilerinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımının artırılması ve sosyal bağların güçlendirilmesi.
-
TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesinde zengin turizm potansiyelinin geliştirilmesi, başta ilçelerde olmak üzere yeni çekim alanları ve turizm destinasyonları oluşturulması, bölgede kırsal ve kentsel alanlarda altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi ve ortak kullanım alanlarının oluşturulması suretiyle yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.
-
Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki; yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik farkındalığı artırmak, Bölgede çevre dostu teknolojileri yaygınlaştırmak ve Bölgenin “Yeşil Enerji Bölgesi” imajını oluşturmak, Bölgedeki işletmelerin ve kuruluşların enerji maliyetlerini azaltmaktır.
-
Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki; mevcut ve yeni kurulacak OSB ve SS’ler ile İŞGEM’lerin altyapılarının iyileştirilmesiyle üretim ve istihdam kapasitesinin artırılması, bölgede ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması ve uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, sanayide Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, sanayide rekabet gücünün artırılması, sanayide çalışacak işgücünün yetiştirildiği mesleki eğitim olanaklarının yaratılması gibi faaliyetlerin desteklenmesidir.
-
Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde; rekabetçi ve stratejik Sanayi ve Hizmet (Turizm, Motorlu Kara Taşıtlarının Bakım ve Onarımı) sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin üretim ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi; kurumsallaşma çalışmalarının desteklenerek rekabetçiliklerinin arttırılması, verimliliklerinin ve hizmet kalitelerinin arttırılması ve uzmanlaşmanın teşviki, Bölgenin stratejik sektörlerinde tedarik ve değer zincirlerinin oluşturulması ve katma değerin artırılması, planlama ve pazarlama konularındaki kapasitelerinin geliştirilmesi, ihracat kapasitelerinin arttırılması ve dışa açılmalarının sağlanması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesidir.
-
TRC2 Bölgesi’ndeki yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi ve bölgede çevre dostu teknolojilerin kullanılmasına yönelik farkındalığı artırmak, bölgedeki işletmelerin ve kurumların enerji maliyetlerini azaltmaktır.
-
TRC2 Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak İȘGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilerek üretim ve istihdam kapasitelerinin artırılması ve yeni yatırımcılar/girişimciler için altyapısı hazır organize yatırım alanları oluşturulmasıdır.
-
İmalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ișletmelerin kurumsallașma çalıșmalarının desteklenerek fiziki ve beșeri altyapılarının geliștirimesi suretiyle ölçeklerinin büyütülmesi, finansal kaynaklara erișimlerinin arttırılması, planlama ve pazarlama konularındaki kapasitelerinin geliștirilmesi, yüksek katma değerli mal üretim kapasitelerinin arttırılması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracata yönlendirilmesi veya mevcut ihracat kapasitelerinin geliștirilmesi, kendi ișini kurabilecek özelliklere sahip ve kendilerinde var olan girișimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaya istekli girișimcilerin desteklenerek yeni iș alanları ve istihdam olanakları yaratılması, böylece ișsizlik ve yoksulluğun azaltılması amaçlanmaktadır.
-
Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ile Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde imalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin kurumsallaşma çalışmalarının desteklenerek fiziki ve beşeri altyapılarının geliştirimesi suretiyle ölçeklerinin büyütülmesi, finansal kaynaklara erişimlerinin artırılması, planlama ve pazarlama konularındaki kapasitelerinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli mal üretim kapasitelerinin artırılması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracata yönlendirilmesi veya mevcut ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi, kendi işini kurabilecek özelliklere sahip ve kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaya istekli girişimcilerin desteklenerek yeni iş alanları ve istihdam olanakları yaratılması böylece işsizlik ve yoksulluğun azaltılması amaçlanmaktadır.
-
TRC2 Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak İŞGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilerek üretim ve istihdam kapasitelerinin artırılması ve yeni yatırımcılar/girişimciler için altyapısı hazır organize yatırım alanları oluşturulmasıdır.
-
Turizm Altyapısı Mali Destek Programı’nın amacı; TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesi’nde turizm altyapısını iyileştirmek, turizm potansiyelini harekete geçirmek ve sürdürülebilir kılmak, bu amaçla Bölgedeki turistik öneme sahip tarihi, kültürel ve doğal unsurların restore ve rehabilite edilerek turizm sektörüne kazandırılmasını sağlamak, bölgede turizm türlerini çeşitlendirerek (kültür, doğa, inanç, sağlık, kongre ve fuar... gibi) etkili bir tanıtım faaliyeti ile Bölgeyi turizm merkezine dönüştürmek, gelen turist sayısını ve konaklama süresini artırmak, sektörde yeni istihdam olanakları yaratmak ve böylece işsizlik ve yoksulluğu azaltarak bölge ekonomisine katkı sağlamaktır.
-
Turizm Altyapısı Mali Destek Programının amacı; tarihi, kültürel ve doğal zenginliklere sahip TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesi’nde turizm altyapısını iyileştirmek, turizm potansiyelini harekete geçirmek ve sürdürülebilir kılmak, bu amaçla Bölgedeki turistik öneme sahip tarihi, kültürel ve doğal unsurların restore ve rehabilite edilerek turizm sektörüne kazandırılmasını sağlamak, bölgede turizm türlerini çeşitlendirecek (kültür , doğa, inanç, sağlık, kongre ve fuar… gibi) etkili bir tanıtım faaliyeti ile Bölgeyi turizm merkezine dönüştürmek gelen turist sayısını ve konaklama süresini artırmak, sektörde yeni istihdam olanakları yaratmak ve böylece işsizlik ve yoksulluğu azaltarak Bölge ekonomisine katkı sağlamaktır.
-
Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde Yenilikçi ve modern yöntemler kullanılarak sanayi ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, hizmet sektöründe turizmin teşvik edilmesi, sanayi ,tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin rekabet güçleri ile işletmelerin ihracat kapasitelerinin artırılması, böylece yeni istihdam olanaklarının yaratılarak işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasıdır.
-
Ajansın 2010 yılında vermeyi planladığı teknik ve mali desteklerin ana çerçevesini belirlemek ve diğer ilgili tarafların bölgesel kalkınma faaliyetleri oluşturmak amacıyla Ajansımız tarafından hazırlanan ve DPT tarafından onaylanan 2010 Yılı Ön Bölgesel Gelişme Planı’nda belirtildiği gibi, Bölgenin vizyonu; “Doğal, tarihi, sosyal ve kültürel zenginliği ve çeşitliliği ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin cazibe ve ticaret merkezleri olan Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın bu potansiyelini en iyi şekilde koruyarak değerlendiren, işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin azaltıldığı, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı TRC2 Bölgesi”dir.